EST | ENG
 
 
 
   

UUDISED:

Newfoundlandi koera kutsikad 2024

Liikmemaks 2023

Newfoundlandi koera kutsikad

 

print

Düsplaasiauuringud

Puusaliigeste düsplaasiauuringu programm
Vastu võetud EKL juhatuse poolt 11.01.1996, kehtima hakkab alates 01.06.1996

ÜLDOSA
1. Käesolevas programmis esitatu on aluseks kõigile registreeritud tõukoertele sõltumata nende soost, tõust ja tõukohastest erinõuetest.

2. Igal koeraomanikul on õigus vabatahtlikult lasta oma koerale sooritada Eesti Kennelliidu ametlik düsplaasiauuring.

3. Tõuühingul on õigus üles seada oma tõu(gude) aretuseeskirjas puusaliigese düsplaasia uuringu nõue ja sellele vastavad piirangud koerte registreerimisel. Selline aretuseeskiri peab olema esitatud EKL juhatusele kinnitamiseks. Aretuseeskirjas esinevad düsplaasianõuded hakkavad kehtima järgneva aasta 1.jaanuarist, kuid mitte enne 6 kuu möödumist nõuete kehtestamisest ja need avaldadakse eelnevalt EKLi häälekandjas.

4. Puusaliigese düsplaasia olukorra hindamine. Tõuühingud, kes on seadnud oma tõu(gude)le aretuseeskirjades düsplaasia uuringu nõude, peavad igal aastal koostama ja järgneva aasta 20.jaanuariks EKLi juhatusele esitama aruandes, milles on järgmised andmed iga tõu kohta eraldi:
4.1. EKLis registreeritud koerte arv aasta jooksul.
4.2. Uuritud koerte arv aasta jooksul ja suhtarv võrreldes registreeritutega.
4.3. Düsplaasiaga koerte arv (astmete kaupa ja kokku), suhtarv võrreldes registreeritute ja uuritutega.
4.4. Aretusisaste järglaste analüüs vähemalt nende koerte osas, kellel on registreeritud juba viis või enam pesakonda.
4.5. Düsplaasiavabadest paaritustest sündinud järglastel düsplaasia esinemise juhud suhtarvuna nende koguarvu suhtes.

EKLi büroos koostatakse kokkuvõtted amtelike uuringutulemuste kohta ja esitatakse tõuühingutele vähemalt kord kvartalis.

5. Düsplaasiadiagnosiks vajaliku röntgenülesvõtte võib teha iga tunnustatud loomaarst.

6. Eesti Kennelliidu juhatus nimetab isikud, kelle antud düsplaasiahinnangud on amtlikud.

7. Röntgenpildi ametlik hindaja saab teada vaid koera tõu, vanuse ja registreerimisnumbri. Talle ei avaldata koera omaniku ega ülesvõtte teinud arsti nime.

8. EKLi andmebaasi kantakse andmed hinnangu ja selle andja kohta ning hindamise kuupäev. Vastavad sissekanded registreerimistunnistusele teeb ja need kinnitab EKLi büroo.

9. Kõiki EKLi juhatuse poolt nimetatud düsplaasiahindajaid tuleb rakendada võrdselt.

10. Düsplaasiahinnangu saamiseks tasub koeraomanik EKLi juhatuse poolt määratud tasu.

ERIOSA

A. Ametlikud hinnangud

1. Düsplaasiahinnang antakse koeraomaniku kodumaal (PKU ühislepe).

2. Hinnang antakse röntgenülesvõttele, mille tegemisel on antud koer identifitseeritav (tätoveeritud). Seda tuleb kontrollida enne ülesvõtte tegemist.

3. Ülesvõtte tegemisel peab koer olema vähemalt 12 kuud vana. Tõuühing võib vanuse alampiiri tõsta vajadusel 18 kuni 24 kuuni. Ametliku hinnangu saamiseks peab ülesvõte olema tehtud hiljemalt enne koera 6 aastaseks saamist. Röntgeni- ülesvõtted märgistatakse selliselt, et märgistust poleks võimalik hiljem muuta (näit. rgn-teip, erilised tangid). Pealekirjutatud tushi jmt. kirjed ei ole lubatud.

4. RÖNTGENÜLESVÕTTED TEHAKSE JA NEID HINNATAKSE AINULT KEHTIVA FCI JUHENDI ALUSEL (Lisa nr. 1). Hinnang antakse FCI rahvusvahelises skaalas (Lisa nr.2).

5. Teistes maades sooritatud düsplaasiauuringuf aksepteeritakse importkoertel juhul, kui need on tehtud antud maal kehtivate määruste kohaselt ja FCI skaalat või sellega võrreldavat astmestikku kasutades.

6. Kui välismaine düsplaasiahinnang importkoerale või välismaisele aretusisasele ei ole tehtud FCI põhimõtete alusel, võib tätoveeritud koera uurida ka käesolevale programmile vastavalt. Selleks saadetakse nõutekohaselt tehtud röntgen- ülesvõte koos vajalike dokumentidega hindamiseks Eesti Kennelliitu (Lisa nr.3).

7. Kõik ametlikud hinnangud ehk düsplaasiaaste kantakse koera registreerimistunnistusele registrinumbri lisaks. Düsplaasia- aste märgitakse ainult FCI skaalat kasutades. Välismaised hinnangud tuleb eellaste registrinumbri juures säilitada algsel kujul.

8. Kõik ametlikud düsplaasiahinnangud on avalikud.

9. Düsplaasiahindajad koostavad aruande hindamiseks saabunud ülesvõtete kvaliteedi kohta (Lisa nr. 4). Mittekvaliteetse ülesvõtte teinud loomaarst peab omal kulul tegema uue pildi või koeraomanikule korvama uue pildi tegemise kulud.

B. Protesteerimine

1. Kennelliidu düsplaasiaprotestide toimkonnale. Toimkonna liikmeteks on kõik Eesti Kennelliidu juhatuse poolt nimetatud düsplaasiahindajad. Igat protesti käsitleb vähemalt kaks toimkonna liiget, kes ise ei ole antud ülesvõtet algselt hinnanud.

1.1. Koera omanik võib hinnangu protestida ainult juhul, kui röntgenülesvõtte sooritanud loomaarst protestiga ühineb. Kui ülesvõtte teinud arst annab eelhinnangu, peab see olema märgitud hinnangublankettile.

1.2. Protestimise viimane tähtaeg on 90 päeva peale hinnangutulemuste postitamist.

1.3. Protestikautsjon on kahekordne hindamistasu suurus.

1.4. Protesteeritava ülesvõtte hindavad kaks hindajat teineteisest sõltumata ja langetavad seejärel ühisotsuse. Otsuse tegemisel on toimkonnal kasutada kõik protesti puutuvad dokumendid ja ka koera ning omaniku andmed. Vajadusel võidakse ära kuulata ülesvõtte teinud või esialgse hinnangu andnud arstid.

1.5. Düsplaasiaprotestide toimkonna otsus jõustub selle vastuvõtmisest.

2. FCI Teadustoimkonnale

2.1. Kui koera omanik ei nõustu düsplaasiaprotestide toimkonna otsusega, võib ta edasi kaevata FCI Teadustoimkonnale FCI poolt ettenähtud korras.

2.2. Edasikaebamise aeg on 30 päeva düsplaasiaprotestide toimkonna langetatud otsusest.

2.3. Edasikaebamise kautsioni suuruse määrab EKL juhatus.

2.4. FCI Teadustoimkonna otsus on lõplik.

KOERTE REGISTREERIMINE

1. Käesoleva programmi jõustumisest kantakse koerte registreerimisel nende registrinumbri juurde ka sooritatud ametlikud düsplaasiaastmed.

2. Kummagi puusaliigese erineva düsplaasiaastme korral kantakse registrisse neist halvim.

3. Puusaliigese düsplaasiauuringut puudutav osa tõuühingute aretuseeskirjades on EKLi koerteregistri määruse tõukohaste erinõuete lisa.

4. Eesti Kennelliidu juhatusel on õigus eriti kaalukatel põhjustel lubada kõrvalekaldumist käesolevast programmist.

Lisad:
1. FCI puusaliigese düsplaasia diagnoosimise juhend
2. FCI HD-skaala (vastuvõetud 14.06.1991 Dortmundis)
3. EKL düsplaasiahinnangu blankett
4. Röntgenülesvõtete aruanne

Avaldatud EKL ajakirjas "KOER" 1/1996

APRILL 2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
« Märts Mai »

logi sisse

Millisest infost tunned puudust omades njuufat ?
Karvahooldus
Toitmine
Haigused
Õpetamine
Näitused
hääleta